Välkommen till Jokkmokksdagarna 2024
Äntligen Jokkmokksdagarna i Huddinge Centrum igen! Sista helgen i oktober, 24-27/10, är det åter dags för fyra dagar med ett Jokkmokks marknad i miniatyr på Sjödalstorget. Årets arrangemang bjuder på ett brett och färgstarkt utbud av handel, kultur och nöje. Det blir genuina samiska råvaror som renkött, renkorv, ost producerad i Vuollerim samt förädlade egenproducerade bär. Underhållningen kommer som vanligt från stora scenen med jojk av Juhán Niila Stålka och samiska sånger av Gålmuk.
Jokkmokksdagarna präglas av kulturspridning, kvalitet och bjuder på hantverk, Jokkmokks Tenn, sameslöjd, mode och smakprovning av lokalproducerade varor. Du kan se fram emot stickade vantar i fantastiskt vackra mönster, jojkworkshops, hantverk, torkat renkött och andra samiska delikatesser.
Öppettider marknaden:
torsd-fred 10-18
lörd 10-16
sönd 11-15
Program Jokkmokksdagarna 2024
TORSDAG 24/10
13.00-16.00 Sticka Skaite Maria-vanten
Workshop där du får lära dig sticka Skaite Maria-vanten. Elise Tullnär Nilsson berättar också om Skaite Maria som har en mycket intressant och speciell historia. (Kit och mönster finns att köpa).
FREDAG 25/10
11.00-13.00 Lär dig tillverka vackra pappersblommor
Workshop med Francina Dalmulder Larsson. (Kit finns att köpa till självkostnadspris)
14.00-15.00 Att plocka, förädla och förvara ätliga växter
Inspirationsföreläsning med Eva Gunnare
Inspireras och lär dig mer om konsten att ta tillvara på våra goda och nyttiga växter och bär från naturen.
Flera av våra vanliga växter kan bli till riktiga delikatesser. Få många nyttiga tips om hur du plockar, hur du förvarar och förädlar. Matkreatör och örtexpert Eva Gunnare från Jokkmokk delar med sig om sin passion och kunskap om ätliga vilda växter.
15.00-17.00 Bandsvävning
Bandvävning är en grundläggande form av vävning som går ut på att fläta ihop band för att skapa olika mönster och färgkombinationer. Här får du möjlighet att lära dig väva samiska band.
(Kit finns att köpa på plats).
LÖRDAG 26/10
12.00-13.30 Jokkmokks vilda smaker - Smakföreställning med Eva Gunnare
Matkreatör och kulturguide Eva Gunnare bjuder på en föreställning om Jokkmokks vilda natur och dess
smaker. Vad smakar skogen, myren och fjällen? Vilka traditioner finns från vårt område när det gäller att ta vara på vad naturen ger? Fokus ligger på gröna smaker och dofter. Genom bilder, berättelser, sånger och smakbitar får ni en personlig och underhållande föreställning om underbara Jokkmokk.
13.00-14.00 Bakning och provsmakning av Gháhkko vid scenen
14.00-15.00 Konsert med Gålmuk på scenen
14.30-15.30 Lär dig jojka
Workshop med Juhán Niila Stålkka
Här kan du läsa mer om några av våra marknadsutställare:
Mathantverket i Vuollerim
Mathantverket Vuollerim har ett utpräglat omsorgstänk. Kvalitet, kärleken till fjällkor, människor och naturen vid polcirkeln. Allt detta avspeglas i de delikatesser som tillverkas. Att ha tillgång till mjölk och kött från en hel besättning med enbart fjällkor – vilken lyx! Fjällkoosten Gärda rönte uppmärksamhet på Ostfestivalen 2020 i Stockholm. I klassen för grynpipiga ostar fick Gärda den högsta utmärkelse som delades ut – silverplakett.
Läs mer om Mathantverket i Vuollerim här: https://mathantverketvuollerim.se/
Sápmi ren och vilt
Vi förädlar kött från vårt närområde, våra egna och vänners renar. Vi är födda och uppvuxna i renskötseln och att därifrån börja förädla renkött kändes som ett naturligt steg. Att ta hand om renen som vi ska överleva på är för oss det viktigaste i vår näring. Vi säljer en rad produkter inom vilt – ren och älg, fisk, bär mm – både som frysta råvaror och som förädlade delikatessbitar. Vi hämtar alla våra produkter från vårt närområde, med stor respekt för miljön, och bereder dom med stor omsorg.
Läs mer om Sápmi ren och vilt här: https://sapmirenovilt.se/
JOKKMOKKS KORV - norrländskt charkhantverk
Här, strax norr om polcirkeln, har vi sedan starten 1945 skapat några av Sveriges mest välsmakande delikatesser i harmoni med vår vackra arktiska natur. Det betyder att vi känner, plockar och skapar produkter till den punkt som det känns rätt för den som tillverkar den.
Metoderna, ingredienserna och sättet att hantera råvaror förbättras och förfinas ideligen. Det är dom små, små detaljerna som gör det. Det blir bara bättre och bättre.
Vår filosofi har alltid varit att tillverka charkuterier hantverksmässigt av de bästa lokala råvarorna och
ge dom smak av den omgivande naturen. Så fortsätter vi än idag.
Läs mer om Jokkmokks korv här: Jokkmokkskorv